Nabız Aralığı Kaç Olmalı?
25 Temmuz 2024

Nabız Aralığı Kaç Olmalı?

Nabız Aralığı ve Önemi

Nabız aralığı, kalbinizin belirli bir süre içinde attığı atım sayısını ifade eder. Her insanın kalp hızı farklıdır ve bu hız birçok faktörden etkilenir. Bedensel hareketler (yürüyüş, koşma gibi), duygusal durumlar (endişe, mutluluk, üzüntü gibi), beslenme durumu (tok veya aç olmak) ve çevresel faktörler (hava sıcaklığı gibi) kalp ritmini etkileyen başlıca unsurlardır. Kalp atış hızınızı doğru bir şekilde ölçmek için on dakikalık bir istirahatin ardından nabzınızı sayabilirsiniz.

Normal Nabız Aralığı

Dakikada 60-100 arasındaki atış sayısı, kalbinizin normal hızda attığını gösterir. Uzun yıllar düzenli spor yapan bireylerde normal kalp atış hızı 50'lere, hatta 40'lara kadar düşebilir. Bu düşüşün nedeni, spor yapmaya bağlı olarak kalp kaslarının kuvvetlenmesi ve her defasında daha fazla miktarda kan pompalayabilmesidir. Ünlü bisiklet yarışçısı Lance Armstrong'un kalbinin istirahat sırasında dakikada 32 atış yaptığı tespit edilmiştir. Eğer dakikada kalp atış sayınız düşükse ve hiçbir şikayetiniz yoksa üzerinde durmanıza gerek yoktur. Ancak bununla birlikte baş dönmesi, halsizlik, bayılma gibi şikayetler görülüyorsa mutlaka bir hekime başvurun.

Nabız Aralığı ve Sağlık İlişkisi

Kalp atım sayısının 60-100 arasında olması normaldir. Ancak şu da ilave edilmelidir: Kalp hızı ne kadar düşükse, genel sağlık durumu o kadar iyidir. Tıpkı düşük tansiyonun iyi olması gibi, kalp hızının düşük olması da o kadar iyidir. Mesela, kalp atış hızı dakikada 70 olanlar, kalp atış hızı dakikada 80 olanlardan daha avantajlıdır. Normal sınırlar içinde dahi olsa (60-100 arası), kalp atış hızının artması felç, kalp krizi ve bunlara bağlı ölüm riskini artırmaktadır. Norveç kaynaklı bir araştırmada, istirahat nabzında gözlenen her 10 atımlık artışın kalp krizi riskini erkeklerde %10, kadınlarda ise %18 oranında artırdığı gösterilmiştir. 2015 yılında Qingdao Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada ise 2 milyon hasta analiz edilmiş ve istirahat nabız hızı 80 üzerinde olanların ölüm riskinin daha düşük olanlara göre %45 yüksek olduğu tespit edilmiştir.

İdeal Nabız Aralığı

Yukarıdaki bilgilerin ışığında şunu söyleyebiliriz: Kalp atım hızınız dakikada 50-70 arasında ise çok iyi, 70-85 arasında ise orta, 85 üzerinde ise yüksek olarak değerlendirilebilir. Geçici bir üzüntü, telaş, stres veya gerginlik böyle bir artışa sebep oluyorsa sorun yok, bir süre sonra nabzınız tekrar eski hızına dönecektir. Ancak nabız sürekli yüksek seyrediyorsa, sebebini bulmak ve düzeltilebilir bir neden varsa ortadan kaldırmak gerekir. Bu konuda doktorunuz size yardımcı olacaktır. Ancak şunu belirtmeliyiz ki: Sigara ve anemi (kansızlık) nabzı yükselten başlıca etkenlerdendir.

Nabzı Düşürmek İçin Alınabilecek Önlemler

Uzun zamandır sigara içiyorsanız, araştırmaya girmeden önce sigarayı bırakıp altı ay kadar beklemenizde fayda vardır. Düzenli spor yapmak zaman içinde kalp hızında belirgin düşme sağlar. Türkiye'de insanların spor yapma alışkanlığı az olduğu için genellikle nabızları da yüksek seyretmektedir. Her gün düzenli olarak yapılacak bir saatlik hafif koşu/yürüyüş, bir yıl içerisinde nabız sayısında önemli düşme sağlar. Şayet nabzınız devamlı olarak 90'nın üzerindeyse, en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı?

Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı?

Hamilelikte Nabız Kaç Olmalı?

Nabız Normal Değerleri

Nabız Normal Değerleri

Nabız ve Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Nabız ve Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Nabız Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Nabız Belirtileri ve Tedavisi

1 Dakikada Nabız Sayısı?

1 Dakikada Nabız Sayısı?

Güncel

Bebeklerin Nabız Sayısı Kaçtır?

Bebeklerin Nabız Sayısı Kaçtır?

Güncel

Nabız Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Nabız Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çocuğun Nabız Sayısı

Çocuğun Nabız Sayısı