Normal Nabız Kaç Olmalı?
23 Temmuz 2024

Normal Nabız Kaç Olmalı?

Nabız Nedir?

Nabız, halk arasında kalp atışı olarak da bilinir. Özellikle bilekteki atardamarlara parmakla basıldığında duyulan vuruş, nabız olarak adlandırılır. Nabız vuruşu, kalp atışının buraya kadar yansıması sonucu meydana gelen bir kasılmadır. Nabız vuruşlarının dakikadaki sayısı, orta yaşlı insanlarda 50-65 arasında değişir. Yeni doğmuş bir bebekte ise bu sayı 140 hatta 150'ye kadar yükselebilir. 7 yaşındaki bir çocuğun nabız vuruşu dakikada yaklaşık 90 kadardır. Bir kimsenin nabız artışında değişiklik olabilir ancak önemli olan atışların düzenli olmasıdır. Nabız artışını saymak, doktorlara kalp atışı hakkında bilgi verir.

Kalp ve Nabız İlişkisi

Kalp, dakikada yaklaşık 70-80 arasında kasılma yapar. Bu kasılmalar, basınçla eşdeğer sayılabilir. Yapılan bu basınca da nabız adı verilir. Vücudumuzda nabız ölçümü iki yerden yapılabilir. Bunlardan en çok uygulanan ve halk arasında bilineni, bilekten yapılan nabızdır. Bileğe iki orta parmakla bastırılarak ölçülen nabız, toplumumuz gerek sağlık ve ilk yardım bilgilerinden, gerekse TV dizileri tarafından öğrenilmiştir. Diğer bir ölçüm yeri ise boyundur. Boyundan yapılan bu nabız ölçümü, gırtlağın iki yanında yer alan atardamara orta parmaklarımızı kullanarak hafif şekilde bastırılması sonucu ölçülür.

Nabız Değişkenlikleri

Nabız, insanlarda farklılık gösteren bir durumdur. Haliyle bazen artar, bazen de azalır. Bu nabızdaki artış ve azalmalar korku, heyecan ve bazı fizyolojik hastalıklara bağlı olarak gelişir. Nefes alma işleminde nabız artarken, nefes vermede azalır. Heyecanlanma, egzersizler, ani ateş çıkması gibi durumlarda nabız sayısında artışlar görülmektedir. Bunun yanında böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan adrenalin hormonları da nabız sayısını artıracak etmenlerden biridir. Kanamalı türdeki hastalıklarda da nabız artışı gözlenmektedir. Bu tür hastalıklarda vücuttan dışarıya kan çıkar. Nabız artışı da bu kanın eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Guatr hastalığında da nabız bir hayli artmaya başlar. Bu durum nabzı 200'lük değerlere kadar çıkarabilir. Sinir sistemi hastalıklarında ise nabız sayısında eksiklik olabilmektedir. Beyin kanamalarında da nabız düşüklüğüne rastlanılabilmektedir.

Vücut Dengesi ve Nabız

Nabız sayısı, ister düşük ister yüksek olsun vücut kendini otomatik olarak dengeleyebilme özelliğine sahiptir. Ancak bu ani iniş ve çıkışlar insanda yüksek veya düşük tansiyonun oluşmasına neden olmaktadır. Nabız atımında artışlar görülmesi, kalbin de çok hızlı çalıştığının göstergesidir. Yalnız nabız sadece kalp hızı hakkında bilgi vermez. Aynı zamanda kalbin düzenli çalışıp çalışmadığı, yani kalp ve kalp hastalıkları hakkında da bilgi verir.

Normal Nabız

Sağlam bir insanın nabız vuruşları 70-80 arasında olmalıdır. Nabız vuruşları yumuşak, dolgun ve hep aynı aralıklardadır. Normal kişilerde nabız artış veya azalma halleri büyük olaylar karşısında görülür. Bu da kalbin hızlı çalıştığının göstergesidir.

Ekstra Bilgiler

Nabız ölçümünde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
  • Nabız ölçümü yapılmadan önce kişi en az 5 dakika dinlenmelidir.
  • Nabız ölçümünün doğru sonuç vermesi için parmaklarınızın ucu ile hafif bir baskı uygulamalısınız.
  • Nabız sayısının normal değerlerden sapması durumunda bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Nabız, kalp sağlığı hakkında önemli bilgiler verir ve düzenli aralıklarla kontrol edilmesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nabız Sayısı Kaç Olmalı?

Nabız Sayısı Kaç Olmalı?

1 Dakikada Nabız Sayısı?

1 Dakikada Nabız Sayısı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nabız Çeşitleri Nelerdir?

Nabız Çeşitleri Nelerdir?

Kalp Nabız Kaç Olmalı?

Kalp Nabız Kaç Olmalı?

Spor Yaparken Nabız Kaç Olmalı?

Spor Yaparken Nabız Kaç Olmalı?

Gebelikte Nabız Kaç Olmalı?

Gebelikte Nabız Kaç Olmalı?

Nabız Normal Değerleri

Nabız Normal Değerleri

Güncel

Bebeklerin Nabız Sayısı Kaçtır?

Bebeklerin Nabız Sayısı Kaçtır?

Güncel

Çocuğun Nabız Sayısı

Çocuğun Nabız Sayısı

Güncel

Nabız ve Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Nabız ve Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi